lunes, 20 de abril de 2015

Seminari 20-04-15

A la classe de seminari d’avui hem vist la pel·lícula-documental “La espalda del mundo”.  El documental, dirigit per Javier Corcuera i publicat el 2000, és un film on es mostren tres casos reals que es donen més enllà de la vida del nostre voltant. 

El niño” narra la historia de Guinder Rodriquez, un nen que viu a un poble de les afores de Lima i que es dedica a picar pedres per poder viure. És un cas dur; el film mostra la vida de Guinder amb altres nens en una situació com la seva. Impacta la consciència i responsabilitat que aquests mostren pel treball, ja que la seva família en depèn totalment. La seva situació conviu amb la vida de la gent a la ciutat de Lima, on tot esdevé una realitat ben diferent a la seva.
Un fragment que plasma molt clarament la pobresa extrema dels protagonistes i, d’altra banda, la injustícia que els ha tocat viure enfront la gent de la ciutat.

El següent cas que el documental exposa el titula “La palabra”. Aquest explica la historia d’una parella, Leyla i Mehdi, que pateixen les injustícies de Turquia pel fet de tenir unes arrels kurdes. En aquest cas ens mostra la deshumanitat capa els dos protagonistes per part de la població de Turquia. Una sèrie de comportaments injustos i el dolor dels protagonistes per haver sigut empresonats o bé expulsats únicament per les seves arrels.

“La vida”, presenta un cas extremadament trist, la desoladora realitat d’ un presoner sentenciat a mort a Texas, únicament per ser negre i pobre. Aquest últim cas es realment impactant ja que mostra una deshumanització extrema capa l’home condemnat, amb declaracions de funcionaris i del cura totalment impactats i cruels. 

La indignació i la pena s’apoderen de mi després d’aquest documental. Els tres casos exposen una situació d’exclusió social, racial i política, respectivament, que viuen moltes persones en el món. Crec que el film aporta una reflexió important en molts aspectes derivats d’aquesta situació d’exclusió. El treball infantil i la extrema pobresa, sobretot presents en el primer cas, on els nens treballen i fins i tot roben per poder menjar, m’ha semblat una situació realment impactant i horrorosa. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario